MAGAZIN VENČANJA - Cvetna inspiracija

U Srbiji je cveće neizbežan detalj na svim venčanjima: ruže, kale, ljiljani, margarete, astromerije i orhideje su najzastupljenije u dekorativnim aranžmanima koji krase: vrata, kapije, salu u kojima se proslavlja venčanje, automobil kojim se mladenci voze itd... Na ovim aranžmanima nećete pronaći zimske ili jesenje ruže, karanfile, božure i mimoze – pošto se ovo cveće uglavnom nosi na grobove, i tome se vodi jako puno računa.

Najzastupljenija je bela, roze ili nežno narandžasta boja aranžmana..... Jako retko se u aranžmanima pronalaze nijanse ciklame, plave i ljubičaste.

Bidermajer Bidermajer Bidermajer Bidermajer

Što se bidermajera tiče, devojke se obično odlučuju za okrugli klasičan oblik, redje za viseći ili neki drugi neobičniji oblik .... ali su sve popularnije takozvane loptice od cveća, koje vise na satenskoj traci. Mada, po nekom mom iskustvu, devojke u Srbiji nisu još uvek spremne na neka velika eksperimentisanja i novitete. Uglavnom se u bidermajerima nalazi jedna do dve srodnih boja. Ruže u bidermajeru skoro da su neizbežne: najredje su tražene žute ruže, jer se smatra da one znače ljubomoru, dok su najpopularnije tzv.šampanj ruže koje su simbol nevinosti i lepote.

Primetila sam da obično crnke i autoritativnije devojke žele da njihov bidermajer bude u jačim i konkretnijim bojama npr.bordo ili crvena, a plavuše svoj bidermajer zamišljaju u nežnim tonovima, sa sitnijim cvećem i što manje detalja na njima.

Napominjem, da se i dan danas u radnjama venčanica, još uvek mogu pronaći bidermajeri napravljeni od svilenog cveća, ali su oni izgubili na svojoj popularnosti, za razliku od 80-tih godina kada su bili hit. Til, trake i svi veštački materijali su skoro u celosti izbačeni, tako da današnji bidermajeri izgledaju potpuno prirodno, sa što više cveća i zelenila, i kao jedini ukras dodaju se biseri, perlice u raznim bojama ili po koja peruškica.

Cvetni aranžman Bidermajer Bidermajer Bidermajer

Do dan danas je ostao običaj da mladina kuma kupuje bidermajer.... i oko izbora istog posvećuje se jako puno vremena i pažnje. S obzirom da mlada nakon venčanja ispred crkve ili opštine baca bidermajer neudatim devojkama, postalo je veoma moderno da se za ovu priliku prave dva (ne ista) bidermajera, i da drugi bidermajer mlada zadržava posle venčanja za fotografisanje sa gostima.

Do skoro smo mladoženju kitili belim satenskim cvetovima, medjutim i tu se moda u Srbiji promenila, pa sada na mladoženjinom reveru, obično možemo videti cvet koji je isti kao što je cveće u bidermajeru. U južnijim delovima Srbije, običaj je da se na mladoženjine revere umesto cveta stavljaju novčanice od 100 ili više Eura (kao simbol za hranitelja porodice).

Nekada su svatovi u Srbiji kićeni sa ruzmarinom oko koga je bila vezana trobojka (traka sa tri boje – boje zastave države) ... ali se danas gosti obično okite sitnim veštačkim ružicama i kalama, oko kojih su nežno zeleni listići i malo tila. Običaj je da svaki svat plati za cvet, devojci koja ga okiti.

 

Autor teksta: Nataša Ilić
www.cvetnainspiracija.com

 

  • Stari grad - muzika za svadbe
  • Iznajmljivanje limuzina i oldtajmera
  • Acoustic Band - muzika za vencanje
  • Restoran za vencanja Time Out Beograd
  • Fotograf za svadbe Beograd
  • Principessa - prostor za vencanja Beograd
  • ukariki san - restoran za svadbe
  • Frizerski salon Goran - frizure za svadbe
  • Gde na more?