MAGAZIN VENČANJA - Kad je ruža našla muža

Brojna značenja pridavana su cveću, mnogim biljkama pripisivane su magijske moći, sasvim je jasno da je cveće zauzelo značajno mesto u životu čoveka. Ono je neizostavno prisutno u trenucima koji se pamte, koji su jedinstveni i važni pojedincu, poput prvog sastanka, rođendana i naravno venčanja.

Bidermajer

Najstariji do sada otkriveni istorijski podatak o upotrebi cveća na venčanjima, potiče iz 400. godine. Venčiće ispletene od cvetova i travki, mlade su nosile na temenu, čvrsto verujući u njihovo zaštitno dejstvo. Prema starim verovanjima, sa kojima se susrećemo širom zemaljske kugle, venčići su odvlačili pažnju “urokljivim” očima . Različite epohe su osim brojnih verovanja u vezi sa cvetnim ukrasima, donele i različite stilove aranžiranja cveća. Danas je rasprostranjeno verovanje da kada po izlasku sa ceremonije venčanja, mlada “nasumice” baci bidermajer neudatim devojkama, ona koja ga uhvati će biti sledeća koja će se udati.

Na Teleflorinom sajtu ( www.teleflora.rs ) saznala sam kakvi bidermajeri se nose u Evropi, šta se preporučuje za ovu sezonu, kao i to za kakve bidermajere se odlučuju naše dame…

U Irskoj su u trendu nijanse svetlo zelene i trava boje. U modi je retro stil (buketi su vrlo slični onim koji su rađeni pre stotinu godina, ali sada imaju nove detalje, žicu, čiode sa biserima isl. Najtraženiji cvet je cvet kale, a popularni su i karanfili svetlo zelene ili neke druge interesantne boje.

Bidermajer
Bidermajer
Bidermajer
Bidermajer

Norvežani vole viseće bidermajere. Akcenat je na belom cveću, singapurskim orhidejama, stefanotisu, vaksu. Koriste se špenadle za pričvršcivanje zelenila i cveća.

U Francuskoj tokom proletnjih i letnjih meseci u bidermajerima je zastupljeno belo, šampanj ili cveće zelene boje, dok su u zimskim mesecima zastupljene bordo i puder roze kombinacije cveća.

Napušteni su trendovi, posebno kada je reč o bidermajerima, koji su podrazumevali okrugle forme, kompaktne bukete (čvrsto sabijeno cveće) i sasvim kratke drške. Moderne su izdužene, kaskadne forme, gde cveće i ostali ukrasni elementi padaju u slapovima. Iako jednostavan ovakav bidermajer deluje veoma raskošno zbog sklada kojim zrači i prečišćenih linija koje ga karakterišu. Mnogo je nežnosti, lepršavosti i romantike upravo u ovim skladnim novim formama, formama koje obeležavaju buket za ovu sezonu.

Moderni su ljubičasto-beli tonovi ( ljubičasta je dominantna u odevanju, te su i cvetni aranžmani u skladu s tim), pa je mnogo ljubičastog cveća: falenopsis, eustome, frezije, ali i ljubičaste ruže i ukrasni luk.

Bidermajer
Bidermajer
Bidermajer
Bidermajer

Kada je reč o cvetnim aranžmanima, veoma su moderne konstrukcije: velike, srednje ili male. Kombinacije gvozđa, grana i kore drveta, suvih plodova, školjki, žice, srebrnih i zlatnih niti, bambusa, pružaju mogućnost da se raskrili mašta.

U Teleflori (Svetogorska 11) saznala sam da su danas popularne kaskadne forme sa puno zelenila, prirodnog izgleda. Naravno tu je i neizbežni okrugli buket, ali sada sasvim kompaktan. Pošto su i današnje venčanice sve manje formalne, onda ovom tipu buketa treba dodati nešto što će ga učiniti modernijim, ekscentričnijim npr. zelenilo poput plumosusa i beargrasa.

Naravno, savremena mlada ima potrebu da se izdvoji originalnošću, pa nije čudno ako u modernom bidermajeru vidite i ljute papričice, mahovinu, pečurke, šišarke i mnoge druge detalje iz prirode. Od boja je najpopularnija bela i šampanj (krem) uz upotrebu malo jačeg zelenila što je i najelegantnija varijanta. Vrlo retko se kombinuju jake boje, a upotreba traka i tila se skoro sasvim izgubila, osim u vidu sitnog detalja u bidermajeru izrađenog od satena ili čipke. Teleflorina klasika je jedan od stilova koji se najviše traži. Romantično a divlje kultivisano.

Cvetna dekoracija može biti diskretna, jednostavna, bogata, ekstravagantna, elegantna.

Venčani buket najčešće poklanja kuma. Ona ga bira po želji neveste ili joj je izbor prepušten. U tom slučaju kumi preporučujem da obrati pažnju na izgled neveste tog dana, na haljinu, detalje, boje.

Ukoliko Vam je potreban još neki savet, mislim da možete pronaći korisne informacije na stranici

http://www.teleflora-serbia.com/cvet/sr/vencanje/index.php.

Cvetno-sretno!

Autor teksta: Katarina Pavićević

 

  • Stari grad - muzika za svadbe
  • Grupa aoke - muzika za proslave
  • Acoustic Band - muzika za vencanje
  • Restoran za vencanja Time Out Beograd
  • Fotograf za svadbe Beograd
  • Principessa - prostor za vencanja Beograd
  • ukariki san - restoran za svadbe
  • Frizerski salon Goran - frizure za svadbe
  • Gde na more?