MAGAZIN VENČANJA
Deset tema koje treba razjasniti pre ulaska u brak

bračni parSvetlanina priča: „Nisam pred brakom, moj brak se raspada! Deset godina sam provela praštajući tom bezosećajnom čoveku! Bila sam zaljubljena  u njega do ušiju, i u početku mi se činilo da je i on zaljubljen u mene. Sada znam da Aleksandar nije bio svestan nikoga osim sebe! Nije me ni primećivao, dok sam se ja trudila da ga u svemu zadovoljim. Njegova majka i sestra mešale su se non-stop u naš brak, bezbroj puta smo se zbog njih posvađali. Imala sam na vratu i posao i  kuću i dete, dok je on provodio vreme na tenisu i Internetu. Rasipao je novac gde god je stigao. Decu nije ni želeo, rodila sam na svoju inicijativu. U krevetu je bio grub, glasan i govorio je bljuvotine. Podsmevao se mojoj veri i odlasku u crkvu. Okretao se za svakom suknjom. Na kraju me je i ostavio zbog jedne klinke. Očajna sam, ne znam šta da radim. Najteže mi pada što sam sve ovo naslutila i pre nego što sam se udala. Nikada nisam postavljala pitanja o stvarima koje su me mučile. Zavaravala sam sebe tešeći se kako će sve biti u redu kada se budemo venčali. Dugo sam mislila „Nije to ništa strašno“, a zatim  „Vremenom će prestati.“ Sada se pitam zašto sam to dozvolila? Shvatila sam da je moje izbegavanje otvorenog razgovora bio izraz straha i nespremnosti da sagledam probleme u našoj vezi.

Psiholog: U trenutku kada su se odlučili na brak, Svetlana i Aleksandar su bili jako zaljubljeni jedno u drugo. Iako je naslutila da bi neke nepodudarnosti njihovih karaktera mogle da ugroze bračnu zajednicu, Svetlana je oklevala da  o tome sa Aleksandrom otvoreno porazgovara. Otud je njena sadašnja ljutnja više ljutnja na samu sebe nego na Aleksandra. U Predbračnom savetovalištu je napravila bilans svojih grešaka, preuzela odgovornost i naučila da se nosi sa njihovim posledicama, a takođe je napravila  i strategije za buduće veze. Jedna od tih strategija jeste pravovremensko razjašnjavanje osnovnih tema zajedničkog života.

Što imate više informacija o svom partneru, bolje ćete prosuditi da li će Vam ta osoba odgovarati u braku. Što manje informacija imate, veća je verovatnoća da ćete svoj brak završiti besni, razočarani ili slomljenog srca.

Evo nekih oblasti o kojima treba razgovarati sa partnerom. Naravno, mnoga od ovih pitanja nisu laka za postavljanje. Osim toga, ljudi su nekada neiskreni i prema sebi i prema drugima, često ne zato što tako žele, već zato što ne umeju drugačije. Zato je vrlo važno posmatrati i kako parner živi, a ne samo ono što govori, to je ponekad pouzdaniji znak onoga što zaista misli

1. Porodično poreklo i kvalitet veza u primarnoj porodici

bračni parPrimarna porodica partnera umnogome oblikuje njegov emocionalni program i očekivanja koja ima od braka. Njegov emocionalni prtljag može biti težak i opterećujući ili jednostavno drugačiji od vašeg i na taj način može ugroziti vaš brak. Zbog toga je važno saznati kakvi su bili odnosi u njegovoj primarnoj porodici - kakva je bila podela uloga, na koji način su izražavana nežna osećanja i razrešivani konflikti, i koje su vrednosti bile prioritetne-novac, obrazovanje ili uživanje. Da li je u porodici bilo ozbiljnih problema u vidu nasilja, zlostavljanja, preljuba, razvoda, zavisnosti od alkohola, droga, tableta? Da li je partner svestan svojih emocionalnih povreda i šta je do sada uradio da te povrede prevaziđe? Takođe je važno saznati kakav odnos vaš partner aktuelno ima prema svojoj porodici. Da li se postavlja tako da ste mu Vi najvažniji, ili mu je primarna porodica i dalje prioritet? Kako su Vas prihvatili njegovi roditelji i kakav je odnos vašeg partnera prema tome?
Znak upozorenja: Ne želi da otkrije detalje o svom porodičnom poreklu; ne vidja  se sa porodicom i ne govori sa njima.
Moguć problem: Skrivena ljutnja i bes na članove porodice mogu da se projektuju na bračnog partnera.
Znak upozorenja: Vrlo je povezan sa članovima porodice. Suviše priča o njima i telefonira im nekoliko puta dnevno. Ne suprostavlja im se. Dopušta da mu govore šta da radi.
Moguć problem: Partner ne zna šta je važnije od čega. Imaće teškoća u posvećivanju svojoj novoj porodici i dozvoljavaće roditeljima da mu se mešaju u brak. Partner se može osećati kao autsajder, na margnini zbivanja sopstvenog porodičnog života.
Preporuka: Ukoliko partner pokazuje neki od znakova upozorenja, porazgovarajte otvoreno sa njim o tome. Recite mu kako se osećate u vezi sa njegovim ponašanjem i šta Vas u tome tačno plaši. Probajte da otkrijete da li se i na koji način njegove emocionalne povrede iz detinjstva odražavaju na kvalitet vaše veze. Pomozite partneru da se suoči sa svojim bolnim osećanjima u odnosu prema roditeljima i da im postavi granice u odnosu prema vašem zajedništvu.

2. Prošle ljubavne veze i razlozi raskida (naučene lekcije)

bračni parPartner ponekad može uneti u vašu vezu i emocionalni prtljag iz prethodnih veza. Ovaj prtljag ne mora sam po sebi da uništi vezu, ali njegovo nepoznavanje i nepriznavanje itekako može. Zato ga upitajte šta mu je najviše smetalo kod bivših parnera, kao i šta su oni zamerali njemu? Saznajte šta mu je bilo najbolnije u prethodnim vezama i koje je  izvore pomoći koristio kada su mu veze bile u krizi? I što je najvažnije, šta je naučio iz prošlih veza i šta sada radi drugačije?
Znak upozorenja: Besan je na prošle ljubavi. Oseća se kao žrtva, okrivljuje bivše za raskide u vezi.
Moguć problem: Ne želi da preuzme odgovornost. Biće spreman da osudi bračnog partnera zbog svih problema u vezi.
Znak upozorenja: Izbegava da priča o prošlosti, izvrdava direktna pitanja ili pravi šale od toga.
Moguć problem: Možda krije nešto ozbiljno. Možda se nije promenio. Možda nije preboleo svoju bivšu ljubav.
Preporuka: Porazgovarajte sa partnerom o onome što vas muči. Budite i sami iskreni i  otvoreni, ispričajte mu o svojim najvažnijim ljubavnim iskustvima i onome što ste iz njih naučili. Pokažite mu da ste naučili da nosite odgovornost za svoje loše ljubavne izbore. Dopustite mu da i on prokomentariše ono što ste mu ispričali, tako ćete i njemu pomoći da lakše progovori o sebi.

3. Finansijsko stanje, navike i ciljevi

bračni parNovac ne može da kupi ljubav i sreću, ali to ne znači da ne treba poznavati finansijsku situaciju onog drugog. Odnos prema novcu i zaradjivanju spada u ključna pitanja za stabilan brak.Kada se na venčanju obavežete da ćete biti jedno uz drugo i u dobru i u zlu, to znači da treba da budete spremni i na život sa malo para. Ne podležite materijalnom zavođenju i ne tražite onog ko može materijalno, već onog ko može emocionalno da Vas zadovolji. Osim toga, od količine novca koju neko trenutno ima, mnogo je važniji njegov stav prema zarađivanju, štednji i potrošnji.
Znak upozorenja: Nalazi se u dužničkom ropstvu, a odbija da se radno angažuje.
Znak upozorenja: Nesmotreno troši novac na garderobu, izlaske, pozajmice.
Moguć problem: Ima  nezreo i neodgovoran stav prema novcu. Možda ćete postati jedini izvor finansiranja u porodici.
Preporuka: Recite otvoreno partneru šta mislite o njegovom odnosu prema poslu i novcu i iznesite mu svoje stavove.  Pokušajte da saznate šta stoji iza njegovog neodgovornog odnosa prema novcu i predočite mu kako se to može odraziti na vaš brak. Probajte da napravite zajednički plan zarađivanja i trošenja novca u vašem budućem bračnom životu.

4. Duhovna ili religiozna filozofija i praksa

bračni parRazličita verska uverenja mogu postati izvor ozbiljnih sukoba u vezi. Verske razlike obično postanu neprijatne u vreme verskih praznika, kao i  razgovora oko verskih običaja kao što su post, venčanje u crkvi, a naročito u  periodu kada počnu razgovori o  vaspitavanju dece. Ako želite da raščistite skriveno versko neslaganje s partnerom, pitajte ga koje bi religiozno ili duhovno vaspitanje želeo da prenese na decu. Ništa ne motiviše čoveka da iskrenije i potpunije ispita vrednosti i verovanja  nego razmišljanje o podizanju dece.
Znaci upozorenja: Isuviše velike razlike u pogledu religioznih uverenja, verski fanatizam.
Moguć problem: Razilaženje u životnim stilovima, uzajamne optužbe, slabljenje zajedništva.
Preporuka:  Podelite sa partnerom svoje religiozne sklonosti i razmenite stavove o smislu života, vere, ljubavi, o mogućem uticaju vere na vaš zajednički život. Razgovarajte o tome kako želite da odgajate decu, slavite praznike i uklopite svoje duhovne poglede i životne stilove koji iz njih proizilaze. Poštujte u svom partneru pravo na slobodu i različitost, i trudite se da tu različitost upoznate i prihvatite, bez pomeranja sa osnova svoje ljubavi i uvažavanja.

5. Vrednosti, interesovanja, navike, planovi

bračni parZajedničke vrednosti, interesovanja i hobiji veoma su važni za povezivanje na duge staze. Ako se vrednosti vas i vašeg partnera veoma razlikuju, osećaćete veliku napetost u vezi. U zavisnosti od vrednosti koje imate, imaćete i određena interesovanja , navike i planove  koje će se odraziti na vaš zajednički život.
Znak upozorenja: Velike razlike u vrednovanju različitih životnih sadržaja i ciljeva, različita intresovanja, navika i planova. Jedan voli izlaske, drugi sedenje kod kuće. Dok je jedan partner  pobornik zdravog načina života, drugi uživa u pušenju, konzumaciji alkohola i brze hrane. Jedan želi da živi u centru grada, drugi bi radije otišao na periferiju.
Moguć problem: Razlike vas mogu udaljiti dotle da svako počne da vodi svoj život.
Preporuka: Preispitajte svoje vrednosti i njihov moguć uticaj na vaše zajedništvo i porazgovarajte o tome sa svojim partnerom. Ne izneveravajte vrednosti za koje osećate da su deo vas, ali razmotrite i partnerove vrednosti čije bi vas prihvatanje možda obogatilo i učinilo srećnijom osobom.

6. Seksualne potrebe, stilovi  i navike

bračni parSeksualni odnos je najintimnija razmena, međusobno dopunjavanje koje partnere čini srećnim i opuštenim. Seksualni odnos je izraz onoga ko ste i šta ste emocionalno i intelektualno. Seksualna privlačnost ne treba da bude zasnovana samo na tome kako partner izgleda već i na tome kakav je i kako se Vi osećate kada ste sa njim. U zrelim vezama, viši stepen psihološke povezanosti sa partnerom, stvara i veću želju za seksualnim spajanjem. Kvalitet seksualnog života zavisi i od kvantiteta i kvaliteta lične seksualne energije. Što je usklađeniji nivo seksualnih potreba i što su sličniji seksualni stilovi, veća je verovatnoća seksualnog uklapanja.
Znak upozorenja: Nedostatak seksualnog interesovanja,  teškoće u seksualnom funkcionisanju.
Mogući problemi: Nedostatak seksualne hemije. Nedostatak psihološke bliskosti, strahovi i blokade. Odbacivanje i povređivanje partnera, bračno neverstvo.
Znak upozorenja: Različite seksualne potrebe i seksualni stilovi. Dok jedan ima potrebu da vodi ljubav nekoliko puta nedeljno, drugi to želi samo jednom mesečno. Dok jedan ima potrebu da eksperimetniše u seksu, da gleda porno filmove i igra razne uloge u krevetu, drugi je konzervativniji i u takvim situacijama gubi volju za seksom. 
Preporuka:  Trudite se da upoznate nivo partnerovih seksualnih potreba i njegove omiljene seksualne stilove i recite mu kako stvari stoje kod vas. Ne silite sebe na seksualne aktivnosti kako biste  zadovoljili partnera ili  izbegli sukob. Vodite ljubav zato da biste podelili osećanja, a ne zato da biste doživeli orgazam. Upoznajte se bolje i učite jedan od drugog. Nastojte da stvorite seksualni stil koji je sinteza najboljih delova svakog od vas. Neka različiti seksualni stilovi služe kao podsticaj za upoznavanje partnera i zajedničko sazrevanje u ljubavi i osećajnosti.

7. Stavovi o deci

bračni parVećina ljudi želi da u braku imaju dece, mada postoje i oni koji ne žele da se prihvate roditeljskih obaveza. Najbolja osnova za dobrodošlicu vašem detetu jeste dogovor o tome da li se dete želi, kao i o vremenu kada je najpogodnije da se ono rodi. Za pravilno detetovo odrastanje veoma je  važna usklađenost roditeljskih stavova u pogledu načina i ciljeva vaspitanja.
Znaci upozorenja: Jedan partner želi decu, drugi ne. Dok jedan partner smatra da bi u slučaju steriliteta trebalo pokušati sa veštačkom oplodnjom, drugi se zalaže za usvajanje deteta. Jedan se zalaže za konzervativan, a drugi za liberalni vaspitni stav.
Mogući problemi: Psihološki problemi deteta, slabljenje partnerskog odnosa.
Preporuka: Razgovarajte o tome  da li i kada želite decu, kao i o tome kako ćete ih vaspitavati. Dotaknite se svih važnih etičkih pitanja koja se tiču dece. Razmotrite sve situacije vezane za mogući bračni sterilitet i verovatne akcije koje biste u tom slučaju preduzeli. Ne morate da se slažete baš u svemu, ali je važno da napravite plan kojim ćete oboje biti zadovoljni.

8. Emocionalna otvorenost partnera

bračni parBračna veza nije zasnovana samo na deljenju stana, kreveta i kupatila. Ona je pre svega zasnovana na deljenju osećanja. Spremnost parnera da otkrije i podeli osećanja, označava njegovu spremnost  da ostvari bliskost i da zaista bude u bračnoj vezi.
Znaci upozorenja: Nikada ne priča o svojim osećanjima. Ponekad Vas i slaže, što obrazlaže svojom potrebom da Vas ne povredi. Pored parnera se osećate kao da molite za ljubav.
Moguć problem: Partner nije spreman na intimnu vezu. To stvara osećanje odbačenosti, prevarenosti, nevoljenosti, inferiornosti, potrebu da se i sami zatvorite.
Preporuka: Pružite lični primer davanja ljubavi i nežnosti. Ne procenjujte i ne kritikujte njegova osećanja, već mu dopustite da ih slobodno izrazi. Budite pažljivi prema njegovim slabim tačkama i budite strpljivi, ali i aktivni u njegovom procesu otvaranja prema Vama.

9. Zrelost i odgovornost

bračni parIma ljudi koji i pored ljubavi koju osećaju, nisu spremni da budu u braku i da preuzmu sve obaveze i odgovornosti koje bračna zajednica sobom nosi. Oni su često neodgovorni u svim sferama života – poslu, domaćinstvu, prijateljstvu
Znaci upozorenja: Uglavnom kasne na posao i sastanke. Često dobijaju otkaze. U vezi izgledaju opsednuti sobom, ne brinu dovoljno o partneru i deluju neosetljivo na njegove emocije.
Moguć problem: Nedovoljna zrelost koja je u osnovi neodgovornosti i egocentrizma može značajno ugroziti bračni odnos.
Preporuka: Porazgovarajte otvoreno sa partnerom o onome što Vam kod njega smeta i jasno mu stavite do znanja šta je potrebno da izgradi u svom odnosu prema sebi i Vama. Izrazite ljubav i podršku svaki put kada partner ispolji zrelo i odgovorno ponašanje.

10. Spremnost na ličnu promenu i razvoj

bračni parOd svih osobina, ova je najvažnija crta koju treba tražiti kod partnera. Ako ste pronašli osobu koja se posvetila svom razvoju, već ste izbegli mnoge probleme sa kojima se parovi obično suočavaju. Pronašli ste partnera koji je spreman da nauči sve o tome kako da bude bolja osoba i bolji supružnik.
Znaci upozorenja: Odbija razgovor o problemima. Smatra da je uvek u pravu. Odbija da radi na rešavanju problema i unapređenju veze.
Moguć problem: Partneru nedostaje spremnost na ličnu promenu i razvoj. Netolerantan je i isključiv. Očekivaće od Vas da zadovoljite njegovu idealnu sliku o Vama, i neće Vam dozvoliti da budete ono što jeste.
Preporuka: Trudite se da se vaša veza ne pretvori u bojno polje za odmeravanje snaga. Recite mu da cenite njegovo mišljenje i da ga volite i onda kada različito posmatrate i vrednujete stvari. Predočite mu svoju viziju braka i života i recite mu koliko Vam je stalo da vaš brak uspe. Konstuktivan razgovor za unapređenje veze fokusira se na osećanja i potrebe partnera. Pružite pozitivan primer uzrastanja, davanja ljubavi i pravljenja kompromisa. Poštujte i pohvalite svaki njegov napor u smeru ličnog razvoja i ulaganja u vaše zajedništvo.

Оlivеra Haјrоvić, psiholog
Prеdbračnо savеtоvalištе
Makеdоnska 4, Bеоgrad
Kоnt. tеl. 063/7382204

  • Stari grad - muzika za svadbe
  • Grupa aoke - muzika za proslave
  • Acoustic Band - muzika za vencanje
  • Restoran za vencanja Time Out Beograd
  • Fotograf za svadbe Beograd
  • Principessa - prostor za vencanja Beograd
  • ukariki san - restoran za svadbe
  • Frizerski salon Goran - frizure za svadbe
  • Gde na more?