OBIČAJI

Strane: 1 2 3 4 5
Bacanje pogače
(Grdelička klisura - okolna sela)
Poslao: Saša
Posle darivanja, a neposredno pre postavljanja glavnog jela, Pobratim (Stari svat) izilazi ispred kuće ili šatora i leđima okrenut gomili uglavnom neoženjenih momaka baca pogaču koju je Svekrva specijalno za tu priliku omesila. Po verovanju ko uhvati pogaču uskoro će da se ženi, a po običaju svi svatovi dobiju bar zalogaj od bacane pogače. Ponekad se desi da neki šaljivdžija u toj gomili ukrade pogaču pa onda nastane pravi haos dok se pogača ne pronađe ili vrati.
Bacanje maramice - Bosna - Poslala: Almira
Kad svatovi uzmu mladu i krenu u autima, mlada prije prvog mosta na koji naiđe treba da izbaci bijelu maramicu u koju stavi pare kroz prozor auta!
Bacanje sita (1) Poslao: Saša
Kada mladenci nakon venčanja dođu u njihovu novu kuću (mladoženjinu), mlada uzima od svekrve sito u kom se nalazi jabuka. Jabuku baca sebi iza leđa, a sito baca na krov kuće. Ukoliko se sito zadrži na krovu kuće, i mlada će se zadržati u kući.
Bacanje sita (2) Poslao: JoSkoBra
Mlada kada dođe kod mladoženje ispred kuće, posle venčanja, baca sito sa žitom, preko krova kuće, kao i žito u četiri strane ugla kuće... da bude rodna godina, zdravlja, veselja i da sve to ona donese svojim dolaskom u kuću.
Belim lukom protiv uroka Poslao: jass1981@beocity.net
Običaj je da mlada u toku spremanja za venčanje stavi čeno belog luka u njedra, radi uroka.
Bidermajer Poslala: Maja
Kada se završi ceremonija venčanja, mlada baca bidermajer. Devojka koja ga uhvati je po verovanjima sledeća za udaju.
Biseri Poslala: Jelena
Na dan venčanja mlada ne sme da nosi bisere jer oni simbolizuju suze, kažu ako ih nosi proliće dosta suza tokom braka
Bit će muško
- Slavonski brod-
Poslao: plavaruza2001@yahoo.com
Prije odlaska na vjenčanje mlada pred svim svatovima prima blagoslov od svojih roditelja. Svi svatovi joj nazdravljaju. Mlada pije piće iz staklene čaše te nazdravlja svima i zatim baca čašu. Ako se čaša prilikom pada na zemlju polupa kaže se bit će muško, a ako čaša ostane čitava, to jest u jednom dijelu kaže se curica!
Bokal s vodom Poslala: Irina
Stari, skoro zaboravljeni bosanski običaj. Naime, prije nego mlada uđe u svekrvinu kuću na prag se stavi bokal s vodom -- pri ulasku , mlada treba da ga obori nogom - za dobrobit kuće!!!
 
Cipele za provodadžiju - Makedonija - Poslao: Marko
Kada mladenci odluče da se venčaju, obavezno moraju da kupe cipele svom provodadžiji (odnosno osobi koja je učestvovala u njihovom upoznavanju). To se radi da bi im ljubav bila duga i srećna, da oteraju lošu sreću od sebe i kao znak zahvalnosti toj osobi!
Crnina Poslala: Jelena
Posle veridbe pa do venčanja mlada ne sme da nosi crninu kao znak žalosti za nekim jer po verovanju brak će joj biti tužan.
Crvena haljina - Vojvodina - Poslala: Suzana
U Vojvodini je običaj da mlada posle ponoći obuče crvenu haljinu umesto venčanice. To simbolizuje mnogo ljubavi u braku
Crveni končić protiv uroka - Kraljevo Poslala: Marina
Ja i moj sadašnji suprug smo pre venčanja vezali crvene končiće oko noge i stavili smo po 2-3 čena belog luka uz sebe. To smo nosili sve vreme svadbe protiv uroka jer smo čuli da se na svadbama prave razne loše stvari po mladence.
Čašćavanje kumova Poslao: Igor
Kumovi se,pre svadbe,časte nekim lepim poklonom da se zli duhovi oteraju sa ceremonije venčanja.
Darivanje - čačanski i užički region - Poslala: Jelena Milovanović
Nakon venčanja, kada se mladenci i gosti smeste u restoran ili pod šator gde će se dalje odvijati slavlje i kada domaćin odobri ručak mladoženja ne sme da jede dok mu tast i tašta ne stave novac u tanjir koji je pred njim ili ga ne daruju zlatom.
Darivanje mlade - Vojvodina Poslala: Mirjana
Kod nas je običaj da mladu na veridbi darivaju svekar i svekrva zlatnom ogrlicom i narukvicom, a verenik, normalno, vereničkim prstenom. Svako ko je pozvan na veridbu daruje mladu da l' zlatom, vešom, novcem. Mlada takođe daruje mladoženjinu familiju kada krenu kući nekim darovima (košulje, platna i sl).
Da se mlada lakše porodi Poslala: Nataša
Devojci se, nakon sto obuče venčanicu, vezuje tanak crveni konac oko struka. Onog momenta kada se začuju sirene koje najavljuju dolazak njenog mladoženje, devojke koje čekaju sa mladom u sobi treba da joj brzo iskidaju crveni konac oko struka ... da bi se jednoga dana ta mladica što lakše i brže porodila.
Dokaz prave ljubavi  
Nakon što se izreže torta, mladenci se pred cijelim svatovima ljube toliko dugo dok svatovi plješću da bi pokazali kako se vole.
  • Stari grad - muzika za svadbe
  • Grupa aoke - muzika za proslave
  • Acoustic Band - muzika za vencanje
  • Restoran za vencanja Time Out Beograd
  • Fotograf za svadbe Beograd
  • Principessa - prostor za vencanja Beograd
  • ukariki san - restoran za svadbe
  • Frizerski salon Goran - frizure za svadbe
  • Gde na more?