OBIČAJI

Strane: 1 2 3 4 5
Dukat u čaši crnog vina Poslala: Dragana
Tast i tašta mladoženji stave dukat u čašu crnog vina, mladoženja vino mora popiti da bi došao do dukata i dukat uzima sebi.
Glavna vrata Poslala: Anchy xD
Sreća je da mlada izađe iz crkve tako što će stati na prag prvo desnom nogom.
Grabena pogača (1) - Vranje - Poslala: Milica
Kada mladoženja dođe po mladu, svekrva donosi "grabenu pogaču" koja po pravilu treba da bude slatka. Raspostre se platno iznad mladine glave i tu se lomi pogača. Uglavnom se neudate devojke grabe za pogaču, kako bi se što pre udale. Neki smatraju i da svi ostali mogu da uzmu parče pogače, kako bi im donelo sreću.
Grabena pogača (2)
Vl. Han - Južna Srbija
Poslao: Miki Pričarac
Starejko (stari svat, iliti pobratim, kako vam drago), u vreme kad mlada igra prvo kolo ispred novog doma, krišom sprema i baca pogaču uvis. Momci se grabe za nju, neretko nastaje metež, stradaju tarabe i plotovi i, neretko, klinci i tetkice koji ne uspeju da se sklone... Po verovanju momak koji ugrabi pogaču je sledeći na listi za ženidbu. Pod naletom "evropeizacije", ovaj divan običaj zamenjen je bacanjem podvezice i bidermajera.
Hleb - Kosovo Poslala: Dragana
Kada mladu dovedu u mladoženjinu kuću, neudata devojka treba da joj okači hleb oko ruke, da bi mlada ćutala i bila poslušna.
Ispraćaj kuma kući - Vojvodina - Poslao: Aca
Kada Kum reši da krene kući, ne sme da dotakne zemlju. Stoga se uzimaju dve stolice po kojima Kum treba naizmenično da gazi jednom pa drugom nogom, a da mu pri tom niko ne pomaze.
Jabuka Poslao: beciric@yahoo.com
Kada mladoženja ide po mladu, običaj je da tast postavi jabuku na najviše drvo u mladinom dvorištu. Mladoženja ne moze da odvede mladu sve dok puškom ne pogodi jabuku na drvetu.
No, mladoženje su ponekad dovitljive: kada se moj brat ženio, uzeo je vinčesterku, čiji se metak rasprši i sačma teško da može da ne pogodi jabuku...
Jabuka - Leštane - Beograd Poslala: Marija Panić
Pošto je običaj da se u jabuku puca, mi smo hteli da malo promenimo taj običaj, pa  je na našoj svadbi mladoženja "ubrao" jabuku. To je uspeo uz pomoć kamiona sa korpom, koji diže korpu 16m i više. Svi su bili oduševljeni ovim gestom i šalom. Ovo smo mi sami smislili jer smo hteli nešto neobično na našoj svadbi i u tome smo u potpunosti uspeli. Marija & Vladimir Panić
Jabuka preko krova Poslao: Momčilo
Jednom prilikom sam prisustvovao svadbi u Crnoj Gori. Jabuku su napunili metalnim novcima i prilikom ulaska u kuću (pošto je svadba pravljena u dvorištu kuće) baca se preko krova radi sreće. Tako su mi oni barem objasnili na moje veliko interesovanje.
Kartizijanski spoj - iz okoline Ljiga - Poslao: Jakov
Ovaj običaj, veoma interesantan, još uvek se primenjuje samo u okolini Ljiga, Čačka , Rudnika i u nekim manjim mestima u Srbiji. Naime, posle obavljenog čina venčanja, dever i prvi kum uzimaju mladu u naručje, zatim je nose do već pripremljenog hrastovog bureta do pola napunjenog vodom. Hvataju je za noge i, po verovanju, tri puta je potapaju u vodu. Pri tom izgovaraju rečenicu: "Koliko mehurića, toliko dece, toliko para, toliko sreće". Ukoliko mladu što duže zadrže pod vodom, veruje se da će joj brak biti dug i srećan
Kićenje mladine kapije Poslao: stebo @ptt.rs
Mladina kapija se kiti svežim cvećem ili tilom u obliku cvetova, i dekoriše raznim ukrasnim mašnama. Tako okićen venac se dugo čuva posle venčanja i stoji na okućnici odakle je mlada otišla makar do mladenaca, verskog praznika kojim se slave mladenci koji su u toj godini započeli zajednički život.
Ko će biti gazda Poslao: nency021@yahoo.com
Tokom ceremonije venčanja, kada se mladenci izjasne da pristaju da sklope brak, običaj je da mlada ili mladoženja nagazi supružnika. Običaj kaže da će onaj ko to prvi učini voditi glavnu reč u kući.
Ko će biti gazda u kući Poslala: Goca
Mladina majka treba da ispeče pogaču, koja se tako i zove "materina pogaca" i da je da mladencima u sali da je lome zajedno. Ko odlomi veće parče pogače biće gazda u kući.
Ko je sledeći Poslao: nency021@yahoo.com
Mladoženja skida podvezicu sa mladine desne noge, baca je neoženjenim momcima i onaj koji je uhvati ima zadatak da je zubima navuče na nogu devojci koja je uhvatila bidermajer.
Kokoška Poslala: Jelena
Mladoženjina majka donosi živu kokošku kada dolaze po mladu. Tu je kolju i nose mladoženjinoj kući da mlada prvo jutro sprema ručak.
Kolona - Bosna Poslala: Jovanka
Kada svatovi dođu po mladu i kolima krenu na venčanje, kolonu vozila predvodi barjaktar, u drugom vozilu ide mlada sa deverom, a mladoženja ide u zadnjem vozilu sa kumom, jer mladoženja po običaju ne bi smeo biti u kontaktu sa mladom do venčanja (sem prvog kontakta koji je bio darivanje i kićenje mladoženje).
crta
Kolona - Valjevski kraj Poslala: Tamara
Ovog leta sam bila u valjevskom kraju na svadbi i tamo je bio običaj da kad se izlazi iz mladoženjine kuće da prvo u koloni svatova budu barjaktarova kola pa kumova kola pa mladoženja i stari svat, a kad se održi venčanje u opštini ide se u crkvu i iz crkve se menja kolona: prvo ide barjaktar pa stari svat pa mladenci i kum.
Košulja - Timočka krajina Poslao: Miki
Ovo je romski običaj gde mlada pre prve bračne noći spava sa mladoženjom ali umesto postelje nalazi se bela mladoženjina košulja koja ujutru mora biti dokaz mladine nevinosti. Ukoliko mlada nije nevina za prvu pomoć koristi se zaklan petao ili slično. Ukoliko prva pomoć ne uspe, svadba se neće održati.
Krađa mlade - Češka  
Posle venčanja kad se svatovi najviše vesele, neko "ukrade" mladu (to je već unapred dogovoreno ko). Sa njima ide njen kum ili kuma i obilaze mesta gde su se ona i mladoženja zabavljali. Obično je to neki kafić ili restoran gde su se sastajali. Mladoženja kad sazna da su mu mladu "ukrali" ide sa kumom i drugovima da je traži. Kad ih nađu mora mladoženja "lopovu" mlade da plati koliko on traži, zbog toga da vide koliko je mladoženja voli i za koje vreme će ih naći i koliko je spreman da plati.
  • Stari grad - muzika za svadbe
  • Grupa aoke - muzika za proslave
  • Acoustic Band - muzika za vencanje
  • Restoran za vencanja Time Out Beograd
  • Fotograf za svadbe Beograd
  • Principessa - prostor za vencanja Beograd
  • ukariki san - restoran za svadbe
  • Frizerski salon Goran - frizure za svadbe
  • Gde na more?