OBIČAJI

Strane: 1 2 3 4 5
Korito sa parama - iz Slavonije - Poslala: ceca
Obično se svatovi prave kod mladoženje kući. Kada se vraća sa venčanja i ulazi u dvorište gde su postavljeni svatovi, na kapiju se stavlja korito sa vodom. Dve žene stoje na kapiji i ko ne ubaci pare u korito one ga gurnu u vodu, dakle ne sme da ga preskoči (daju se samo gvozdenjaci :)).
Kumova bluza Poslala: Dunja
Kum kupuje belo platno od kojeg mlada kasnije treba sama da sašije bluzu
Kumova želja - Pomoravlje Poslala: Tamara
Pre nego što kum krene kući ima pravo da traži šta poželi. U našem kraju obično je to neko jelo (divljač koju neko od bliže rodbine treba da ulovi i spremi, da mu pomuzu kravu i donesu sveže mleko...) ili da ga kočijama voze kući...
Kupovina cipele - Šumadija Poslala: Ljiljana
Nevestu iz kuće izvodi brat koga ona pre toga dariva košuljom, dolazi do starog svata (to je po običaju mladoženjin ujak), ona je u papučama, stari svat daje cipele u koje mladoženja stavlja najveću novčanicu, da mu nevesta ne bude bosa. Tada ona vezuje deveru peškir i sa njim odlazi da se pozdravi sa svim gostima i na kraju je on dovodi do mladoženje i sve vreme je uz nju da je čuva.
Kupovina mlade Poslala: Dina
Ovo je jedan od veoma poznatih običaja koji se sve više primenjuje i naravno da se koristi iz zabave a ne materijalnog interesa. Kupovina mlade je samo simboličan znak i malo šale. Običaj je da dever kupuje mladu, a braća koja je prodaju su tu da to učine što zanimljivijim i težim.To naravno podrazumeva skromno cenkanje i puno smeha!!! Srećno!!!
Lažna mlada  
Kada mladoženja dodje po mladenku, mladenkina rodbina izlazi i pred svatove i pitaju što su trebali, ovi odgovore da su čuli da tu ima lijepa mladenka, onda se neko od rodbine već pripremi i obuče u bjelinu (nekakvu plahtu, stavi balon umjesto trbuha,... mladenkini svatovi odbijaju dok ne dovedu drugu lažnu ili pravu mladenku i onda za nju kum pošteno plati!
Med i orasi Poslala: Jelena
Kada mladoženja dođe po mladu, mladini roditelji mu donose med i orahe na tacni! On jede med i orahe, a oni govore šta mlada nosi u miraz! Kad mladoženja spusti kašičicu znači da je pristao da uzme mladu! Tek onda dever ide i "kupuje" nevestu!
Mlada preskače pušku Poslala: Milica
Kada mlada izlazi iz svoje kuće, kada je već kupljena ona preskače pušku iz koje se zatim ispaljuje metak. Postoje dva verovanja zašto se to radi: jedan je da mlada bude zapeta ko puška a drugi koji je paganskog porekla je da bi se zli duhovi iz njenog doma uplašili i i ne bi krenuli za njom u novi dom
Mlada udara o štok vrata
- Centralna Srbija -
Poslala: Danijela Tomić
Postoji verovanje, koje je pagansko, da se kućni duhovi nalaze u pragu (to je i razlog zašto se mlada prenosi preko praga - da ih ne ometa i ne gazi), zato kada je mladoženja prenosi preko praga, ona jako udari od štok vrata, da bi je duhovi prihvatili i da bi se odobrovoljili. (Izvor: "narodna verovanja i običaji" Prof.dr.Zoja Karanović)
Mladenačka kola Poslala: Nada
Kada mladoženja pokupi mladu u ta kola do opštine ili crkve idu mlada, dever, mladin brat, mladina kuma i vozač, a u drugom autu idu mladoženja i njegov kum. Posle venčanja u kolima idu mlada, mladoženja, kum i kuma i vozač.
Mladenačka kiša Poslala: Esma
Po običajima iz srednje Bosne, mladenci ne bi trebalo nikako da pokisnu jer je vjerovanje da bi onda bilo puno suza u braku. Zato ako je oblačno ponesite kišobrane i čuvajte mladence
Mladoženja baca podvezicu - Vojvodina - Poslala: Marijana
Posle venčanja mladozenja skida zubima podvezicu sa mladine noge i baca je svojim neoženjenim drugovima. Ko uhvati podvezicu sledeći se ženi.
Momačka jabuka Poslala: Vesna
Običaj nalaže da mlada pre venčanja kod svoje kuće pripremi jabuku u koju su zabodeni novčići i da tu istu jabuku nakon venčanja u crkvi i opštini pred sam ulazak u restoran, šator ili mesto gde će se svatovi veseliti, baci preko glave. Muškarac koji je uhvati sledeći će se oženiti.
Može i bez običaja Poslala: Marina
Moja svadba je bila u januaru i sem bacanja bidermajera nije postojao nikakav drugi običaj, ni sito, ni svekrva, ni jabuka, ni krađa cipele, jer smo ja i moj suprug tako insistirali. Tako želim svima da poručim da se ne opterećuju nekim stvarima, najvažnije je da se dvoje ljudi voli i poštuje i da tako ostane do kraja života.
Muštuluk - Šumadija Poslala: Ljiljana
Običaj nalaže da mlada pre venčanja kod svoje kuće pripremi jabuku u koju su zabodeni novčići i da tu istu jabuku nakon venčanja u crkvi i opštini pred sam ulazak u restoran, šator ili mesto gde će se svatovi veseliti, baci preko glave. Muškarac koji je uhvati sledeći će se oženiti.
Ne okreći se (1) - Vojvodina - Poslala: Nina
Kad svatovi dodju u mladinu kuću i povedu je na venčanje, ona se ne sme okrenuti nazad, jer će se brzo "vratiti" kući!
Ne okreći se (2) Poslala: Slađana Rajković
U selima Grdeličke klisure postoji verovanje kada mladu povedu iz kuće , ako se okrene i vidi svoj dom, kasnije će deca ličiti na njenu familiju.
  • Stari grad - muzika za svadbe
  • Grupa aoke - muzika za proslave
  • Acoustic Band - muzika za vencanje
  • Restoran za vencanja Time Out Beograd
  • Fotograf za svadbe Beograd
  • Principessa - prostor za vencanja Beograd
  • ukariki san - restoran za svadbe
  • Frizerski salon Goran - frizure za svadbe
  • Gde na more?