OBIČAJI

Strane: 1 2 3 4 5
Nevina mlada - kod Vlaha - Poslala: Anđela
Nakon prve bračne noći, svekrva i kuma ulaze kod mladenaca po čaršav. Ako je krvav, kuma ga kroz prozor baca kao dokaz svima da je malda bila nevina.
Nos - Šumadija -  Poslala: Gaga
Običaj je stari u Šumadiji da mlada posle crkvenog obreda venčanja, za vreme čestitanja upita neudate devojke "Hoćes da te povučem za nos?" i verovanje je da će se ona koju je mlada povukla za nos udati ubrzo!
Običaj u crkvi Poslala: Milena
Kada pop u crkvi zaveže mladu i mladoženju, običaj je da obiđu tri kruga ispred oltara. Tada mladenci dok idu u krug, ne bi smeli da se okreću, ne valja da neko iz zlobe namerno zgazi mladi na haljinu da bi se okrenula.
Okret Poslao: M
Kad svatovi izvode mladu iz kuće, njena rodbina je zove da se okrene a njegovi se trude da se ona ne okrene jer ako vidi nekoga iz svoje familije deca će na njih ličiti.
Okretanje - madjarski običaj, sever Vojvodine, zastupljen u Subotici - Poslala: Ksenija
Posle mladenačke torte, oko ponoći, mlada odlazi da se presvuče. Po običaju, mlada se presvlači u crvenu haljinu i obično oko struka ima privezanu belu kecelju. Mlada u salu ulazi sa njenom kumom i tad počinju da sviraju čardaš. Kum u ruci drži sito i varjaču i vrti. Gosti prilaze mladi, ubace pare u sito i uzimaju mladu za ples, tj. za okretanje jer se čardaš tako igra. Jedan po jedan gost prilazi, plati i igra sa mladom. Inače, mlada se naziva snaša, a mladoženja đuvegija. Gosti sa mladoženjine strane mogu da plate mladu da ona samo sedi na stolici i čeka sledećeg. Oni takođe mogu od mlade da zahtevaju da se popne na stolicu i da kaže njeno sadašnje ime, tj. mladoženjino prezime. Kad svi gosti otplešu sa mladom onda prilazi mladoženja, krade sito sa parama i mladu i oni otrče sa svadbe. Odlaze da prebroje pare. Slavlje se nastavlja, a i oni se ubrzo vraćaju.
Ples s mladom i bacanje buketa
- Hrvatska -
Poslao: pdraskic@yahoo.com
Oko ponoći, poslije večere i darivanja, svatovi plaćaju da plešu s mladom. Ona sjedi svekrvi u krilu i čeka da netko plati (koliko se hoće) za ples s njom. Ako mlada puno pleše, onda netko plati da ona sjedne i odmori. Na kraju dolazi mladoženja i oni najduže plešu, te u iznenada pobjegnu - tada se razbija tanjur, a mlada, dok bježi, baca buket. Djevojka koja ga ulovi će se sljedeća udati.
Plodnost Poslala: Ivana
Mladoženjina majka uzima 4 stabljike deteline i stavlja u mladine cipele da ih nosi tokom cele svadbe. Dva struka u jednu, a dva u drugu cipelu. Ovim gestom veruje se da će mladenci imati lepu i zdravu decu.
Podizanje deteta (1) Poslala: Dragana
Kada mladenci izlaze iz crkve (ako je vršena ceremonija tamo), mlada podiže tri puta muško dete u vis. Običaji kažu da će biti muškog naslednika.
Podizanje deteta (2) Poslala: Slađana Rajković
I kod naših kao i kod drugih naroda, dete igra važnu ulogu u svadbenim običajima. Naime, gotovo u svim krajevima naše zemlje, kod svih etničkih grupa pa i u selima Grdeličke klisure, poznat je običaj da se mladoj pred mladoženjinom kućom dodaje muško dete kako bi u braku i ona rađala mušku decu, a samim tim i produžila lozu.
Podjanska korpa - Šumadija Poslala: Ljiljana
Mladini gosti dolaze uveče u koloni koju predvode mladić i devojka sa korpom u kojoj se nalaze započeti radovi mlade (vez, pletivo, konci, platno) kao i sapun, ogledalo, šminka, parfem, šampon, slatkiši. Mladić i devojka koji nose korpu ulaze u kuću, ne smeju progovoriti ni reč ni sa kim, ulaze brzo u sobu mladenaca, bacaju korpu na krevet i brzo izlaze da ih neko ne zatvori pošto ih posle moraju otkupiti.
Posuda sa vinom - Šumadija Poslala: Ljiljana
U roditeljskoj kući kada je nevesta potpuno spremna donosi joj se posuda sa crvenim vinom da se pogleda (da vidi svoj lik) da bi bila rumena - zdrava - kao vino.
Potkovica Poslala: Anchy xD
Da bi se savladala nesreća mladoženja treba da nosi malu potkovicu u džepu.
Pranje ruku - Vlasotince Poslala: Điki
Kad mladenci dodju u mladoženjinu kuću, mlada u dvorištu posipa goste vodom i oni simbolično peru ruke i uz to, plaćaju mladoj.
Prva bračna noć Poslao: zemunac
Po starim srpskim običajima mlada treba da bude čedna, i nakon obavljenog posla mladoženja nosi trofej/čaršav da pokaže svatovima. Ovaj običaj je potpuno zaboravljen.
Prenošenje preko praga Poslala: Milica
Kada mladoženja dovede posle venčanja mladu kući on je prenosi preko praga da ne bi uzbunjivala zle duhove koji žive u njemu. Ovo je stari paganski običaj koji se zadržao do danas
Prevođenje preko praga Poslala: Slađana Rajković
Mlada posle venčanja kada ulazi u kuću sačekuje je svekva sa posudom meda gde ona maže med na ulaznim vratima od gornjeg istočnog dela do donjeg dela vrata, tj. do praga i unakrs tako, a u kuću zakoračuje isključivo desnom nogom. Med da bi bio sladak život u toj kući, a desnom nogom da kuća ima napredak.
Provera - Hrvatska - Poslala: Katerina
Za vreme svadbe, dok mlada sedi (ali bez mladoženje) neko od njenih rođaka dolazi i krade joj cipelu, pa posle nekog vremena, kad su svi za stolom, prilaze rođaci i traže otkup za cipelu "Da li ste primetili da Vaša mlada nema cipelu?" Ako je želite nazad, morate platiti", kaže se i traže se pare od kuma ili mladoženje.
Razbijanje čaše (1) Poslao: radagolic@hotmail.com
Kada mlada ulazi u kuću svoga mladoženje prije prenošenja preko praga mlada razbija čašu na ulazu kako ne bi bilo svađe u kući.
Razbijanje čaše (2) - Užice Poslala: Slađa
Kod nas u Užičkom kraju postoji običaj gde mlada pre crkve odlazi do gradske česme, pere ruke, zatim pije malo vode, a onda razbije čašu iz koje je pila vodu!
  • Stari grad - muzika za svadbe
  • Grupa aoke - muzika za proslave
  • Acoustic Band - muzika za vencanje
  • Restoran za vencanja Time Out Beograd
  • Fotograf za svadbe Beograd
  • Principessa - prostor za vencanja Beograd
  • ukariki san - restoran za svadbe
  • Frizerski salon Goran - frizure za svadbe
  • Gde na more?