OBIČAJI

Strane: 1 2 3 4 5
Skidanje vela Poslala: Jelena
Pre skidanja venčanice, običaj je da se mladin veo zakači na drvo, koje je simbol rodnosti i novog života.
Sladak život  
Posle ceremonije venčanja odlazi se kući, gde mladu dočekuje svekrva sa šećerom ili slatkom, tu mlada hrani mladoženju i obrnuto. I svekrva drži ispod miške ili u obe ruke dve vekne hleba ili pogače i daje mladi da grize od obe da bi se slagale u budućem životu. I posle svega toga mladoženja prenosi nevestu preko praga!
Sok od meda  
Žena kad dođe kod mladoženjinih roditelja na ulazu u kuću moraju popiti po pola jednu čašu razmućenog meda s vodom da ostanu zauvijek zaljubljeni i da se vječno vole
Stari svat - Šumadija - Poslala: Ljiljana
Stari svat je ujak mladoženje i on je zadužen za štimung na svadbi. Njegov sin ili kći su deveri koji čuvaju mladu i nose deverski peškir kojim ih daruje mlada. Stari svat je tu za sve šale od strane svatova i podjana (to je mladina rodbina) i da vodi računa da se poštuje kum koga ne smeju naljutiti ili uvrediti jer se njemu "ukazuje čast".
Staro, Novo, Pozajmljeno, Plavo Poslao: Marko
Evo zašto je ovaj običaj:
Kako bi se osigurao srećan i dug brak, mlada bi trebala obući nešto staro od nekoga ko je već dugo u braku i nešto novo što će je odvesti u novi život. Nešto pozajmljeno znači "pružena sreća", a plava boja se povezuje sa čistoćom i skromnošću.
Uz ovaj običaj se i stavlja bakarni novčić u cipelicu mlade. Kako biste postigli uspeh, a zaštitili se od oskudice, stavite novčić u cipelu!
Stavljanje kine na ruke - Bihać Poslao: Enver
Prije na dan svadbe u nevjestinoj kući se stavlja kina na ruke i noge (to je crvena farba) i zamotavaju se u bijelu svilu, pa ako nakon osam sati ostane farba na rukama i nogama znači da će mlada ostati u mladoženjinoj kući, a ako ne ostane, vjeruje se, ne daj bože, da će brak biti loš. Taj dan dolazi djever i stavlja nevjesti crvenu maramu na glavu, a ispod marame se donosi zdjela sa vodom u koju djever ubacuje prsten pa ga zatim vadi iz vode i na svaki prst joj stavlja prsten (to simbolizira da joj prsti budu zlatni, to jest da će biti vrijedna). Zatim dolaze žene sa mladoženjine strane da vide kakva je mlada, a zovu se u narodu izviđuše, pa ih mlada sa zarom na licu počasti kahvom i rahatlukom pa ih sve redom izljubi u ruku, a ove je darivaju, nakon čega je ona u obavezi da skine veo da joj vide lice. Kad su je vidjeli, zaova joj stavlja na ruke belenzuke i ona se povlači u svoje odaje, a one odlaze.
Stavljanje novca u mladinu cipelu Poslala: Mica
Mladoj u cipelu dever ubacuje novac navodno da je cipela ne bi žuljala, na mladoj je da kaže kada je dosta ubacivanja. Verovatno kad bude zadovoljna iznosom.
Svatovi - Mačva - Poslala: Tanja
Običaj je da se svatovi koji idu po mladu, a zatim na venčanje, nikada mladoženjinoj kući ne vraćaju istim putem da se mlada ne bi vratila.
Ulazak  mlade u kuću - Šumadija Poslala: Ljiljana
Na pragu kuće svekrva dočekuje snahu i poslužuje je medom sa orasima da joj život u novom domu bude sladak. Daje joj dva hleba ispod ruke i bokal sa crvenim vinom i vodom, i ona odlazi u kuhinju gde se priprema svadbena gozba i meša varjačom jela koja se spremaju da se pokaže da će biti domaćica. Zatim svekrva seda na stolicu i mlada joj seda u krilo. Neko će pre toga prosuti vodu u svekrvinu kecelju da izgleda da se mlada popiškila, to je znak da je stigla nova gazdarica u kuću.
U mladenačkom vozilu Poslao: Predrag Veselinović
Na svadbi je samo jedan Kum (naravno uz njegovu najužu porodicu koji se takođe oslovljavaju kumovima npr. otac kuma, majka, žena i sl.). Drugi „svedok“ na venčanju nije kum (iako se često pogrešno tako naziva), već se zove Stari svat i to je po tradiciji mladoženjin ujak, mada je sada pomodarstvo da mlade umesto njega uzimaju svoju najbolju drugaricu za „kumu“. Što se tiče sedenja u kolima, na mom venčanju (a čini mi se i skoro na svim na kojima sam bio) u kolima osim vozača, na prednjem sedištu sedi kum, a na zadnjem dever i mladoženja i izmedu njih mlada kada je preuzmu iz kuće njenih roditelja.
Uzimanje cipele od mlade Poslala: Nataša
Neko od dece se neprimetno podvuče ispod stola i uzme cipelu i kasnije od kuma traži koliko hoće para
Vatra za plodnost - romski običaj Poslao: Marko
Romske svadbe obično traju po 5 dana. Jednog od tih 5 dana mladenci, a potom i svi mlađi gosti preskaču "lomaču" (logorsku vatru), kako bi sebi osigurali plodnost, i imali puno dece!
Veče pred svadbu - okolina Pirota Poslao: Draženka
Veče pred svadbu, mladine tetke i sestre je kupaju, a pomaže im mladoženjina sestra, tj nadgleda. Običaj je da mlada uđe sutradan neuprljana u mladoženjinu kuću. Dan nakon venčanja, mlada ustaje prva i priprema gozbu da muža, svekra i svekrvu i kumove. Tada svekrva daje sud kakva je kuvarica njena snaja i savetuje je šta će ubuduće kuvati i daruje joj recepte.
Venčanica Poslao: savicdaniela28@hotmail.com
Ovo je običaj koji ne treba propustiti.... Kada se mlada oblači treba nositi nešto novo, nešto plavo, nešto tuđe i nesto staro. To je radi uroka!!!
Volećeš me doveka
- Pirot -
Poslao:
natasa.pop-krstic@tigar.com
Na dan venčanja, kada svatovi dođu po mladu, ona treba da uzme verenički prsten i da pogleda mladoženju kroz taj prsten. Tada po običaju mladoženja će voleti mladu zauvek.
Za sladak život u dvoje Poslala: Sanja
Kada na red dođe mladenačka torta, običaj je da mlada i mladoženja zajedno odrežu prvo parče. Onda od tog parčeta mlada daje prvi zalogaj mladoženji tako da ga umaže oko usta tortom. Zatim mladoženja to isto uradi i onda treba da se poljube tako da - obrišu - jedno drugo. Nakon toga na redu su kumovi, ali oni ne moraju da se poljube.
Zdravica za mladence  Poslao: beciric@yahoo.com
Nažalost, u poslednje vreme se gubi stari običaj da kum nazdravi mladencima. Nedavno sam bio kum na svadbi u Valjevskom kraju gde su me gosti zamolili da nazdravim mladencima... Nekada je to bila tradicija, i bilo bi jako lepo kada bi se održala. Kum je taj koji, kada mladenci posle venčanja dođu na svadbeno veselje, treba da prvi čestita i nazdravi mladencima uz prigodan, i ne baš predugačak govor!
  • Stari grad - muzika za svadbe
  • Grupa aoke - muzika za proslave
  • Acoustic Band - muzika za vencanje
  • Restoran za vencanja Time Out Beograd
  • Fotograf za svadbe Beograd
  • Principessa - prostor za vencanja Beograd
  • ukariki san - restoran za svadbe
  • Frizerski salon Goran - frizure za svadbe
  • Gde na more?