Magazin

ŠRI LANKA - MEDENI MESEC VAN KLIŠEA

20.10.2019 Video

Za sve vas koji želite da pobegnete od klišea romantičnih medenih meseca u Parizu ili Veroni, i priželjkujete aktivan odmor prepun sadržaja, pravi izbor je
Šri Lanka.
Gotovo je nemoguće u jednom tekstu nabrojati sve aktivnosti i najrazličitija mesta koja možete obići i doživeti u ovoj prelepoj zemlji na Indijskom Okeanu. Prozirno plavetnilo mora, beskrajne peščane plaže i hiljadu kilometara palmi duž obale, tek su delić slike mozaika koji može da sadrži vaš medeni mesec.

 Kolombo, Šri Lanka

Glavni grad Šri Lanke je Kolombo, koji će vas zadiviti mešavinom arhitektonskih stilova. Kolombo je mesto susreta tradicionalne arhitekture i kolonijalnih uticaja, kao i mesto susreta tri velike religije, Muhamedanstva, Budizma i Hrišćanstva. Kolombo odiše kosmopolitskom atmosferom, i u njemu možete uživati u arhitekturi, ali i u kupovini i noćnom životu. Kolombo se nalazi na zapadnoj obali ostrva, koja je pretrpela snažniji kolonijalni uticaj i dopašće vam se ukoliko želite više prozapadnjačkih uticaja u tradicionalno. Na zapadnoj obali, neizostavno ćete posetiti Kendi, romantičan grad koji je prestonica prastarog Kendi kraljevstva, kao i Pinavela rezervat slonova, smešten na svega četrdeset kilometara od Kendija.

 Slonovi na Šri Lanci

Na južnoj obali Šri Lanke, nalazi se Gale, najsačuvaniji kolonijalni grad Šri Lanke, koji poseduje tvrđavu iz perioda holandske dominacije ostrvom. Ulice ovog grada restauriranih su fasada, i u njemu ćete se osećati kao da je vreme stalo pre dva veka. Na ovom delu ostrva, nalazi se Jala nacionalni park, najpoznatiji od ukupno dvadeset dva nacionalna parka, koliko ih ima na Šri Lanki. Ne propustite jedinstvenu priliku da svoj prvi safari imate udvoje, na ovom čarobnom mestu.

 

Obale Šri Lanke, pružiće vam brojne opcije za aktivno proveden medeni mesec. Talasi Indijskog Okeana su idealni za surfovanje, naročito ukoliko nemate iskustva u ovom sportu i želite da se oprobate po prvi put. Osim surfovanja udvoje, možete skijati na vodi, ili roniti, a obzirom na perfektno prozirno plavetnilo vode, moguć je i ronilački ribolov. U unutrašnjosti ostrva, osim pomenutih safarija u nacionalnim parkovima, moguć je i rafting. Zaista pregršt adrenalinskih aktivnosti za sportski nadahnute mlade bračne parove.

Obale Šri Lanke

 

Na samim obalama ove prelepe daleke destinacije, pronaći ćete i otvorene pijace, gde je moguće kupiti svežu ribu, kozice, krabe i jastoge. Ukoliko želite da se okušate u spremanju egzotične hrane, eto prilike. Ukoliko niste vični kuvanju i eksperimentisanju, lokalni ribari će vam rado pripremiti kupljene morske plodove. Svakako, na ostrvu ćete naći i mnogo restorana u kojima je moguće jesti lokalnu kuhinju, koja se uglavnom zasniva na pirinču i kariju, kao i na morskim plodovima. U Šri Lanci, nikako ne propustite lokalne čajeve. Bolje mesto na svetu za to, teško ćete naći.

Plaže Šri Lanke

Priroda neobične lepote, krda slonova, okean, palme, gradovi u kojima se prepliću prastari, kolonijalni i moderni uticaji, srdačan narod okrenut turizmu i dobroj usluzi, egzotična hrana, adrenalinski sportovi, delovi su mozaika sa početka ove kratke priče o multikulturalnoj i kompleksnoj ostrvskoj zemlji koja može biti pitoreskna slika sa vašeg nezaboravnog medenog meseca.

Podelite sa prijateljima:

Komentari (0)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno prikazana.

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem