Magazin

Kako srediti stan za zajednički život? Saveti za mlade bračne parove

05.10.2022

Pored organizacije venčanja i svadbe, još jedan veliki zadatak za sve mlade bračne parove jeste sređivanje stana za zajednički život.

Bez obzira da li se selite u potpuno novi prostor ili nastavljate da živite tamo gde ste živeli pre stupanja u brak, ukoliko je vašem domu potrebno sređivanje, malo je reći da je pred vama veliki zadatak.

Međutim, renoviranje stana ne mora predstavljati muku niti zahtevati previše novca, ukoliko znate šta radite i kako da rasporedite svoj budžet, a pritom i uštedite. U nastavku teksta dajemo vam par saveta za lako i bezbrižno renoviranje stana, koje garantuje odlične rezultate.

#1 Pažljivo odaberite podne obloge i stolariju

Podne obloge i stolarija predstavljaju ključne delove svakog stana, te prilikom odabira ovih elemenata bitno je napraviti pravu odluku. Naš savet je da se dobro informišete o različitim opcijama i proučite šta tržište nudi, kako bi vas odabrani elementi dugo služili.

Kada su u pitanju podne obloge, mnogo je opcija među kojima možete birati - parket, laminat, brodski pod, tepisoni… Zato je najbolje odlučiti se za usluge pouzdanog parketara, koji će vam preporučiti kvalitetne materijale pogodne upravo za vaš dom, kao i realizovati postavljanje ili zamenu istih.

Što se stolarije tiče, ovde je takođe bitno proučiti koje sve opcije postoje. Možete birati između drvene, aluminijumske i pvc stolarije. Raspitajte se o kvalitetu korišćenih materijala i zvučnoj i toplotnoj izolaciji određenih komada, te odaberite one koji najviše odgovaraju vašim željama i potrebama.

krecenje stana

#2 Obavite krečenje sami i uštedite novac

Mnogo je izdataka koje renoviranje stana podrazumeva, a ukoliko ono padne u slično vreme kao i organizacija svadbe, značiće vam da uštedite gde god možete. Umesto da štedite na kvalitetu materijala i usluga koje renoviranje podrazumeva, razmislite šta možete uraditi sami.

Jedna od ovakvih stvari je definitivno krečenje. Ukoliko to niste do sada radili, ne brinite, vrlo je lako i nema opasnosti da ćete pogrešiti. Odaberite nijansu koja će se slagati uz podove, stolariju i nameštaj, a za odabir vrste boja i alata možete se konsultovati sa prodavcima u farbari.

#3 Dobro razmislite šta još sve možete uraditi sami

Što više stvari uradite sami, to ćete više novca uštedeti i bićete  ponosniji na finalni izgled vašeg novog doma. Zato vam preporučujemo da dobro razmislite koji su to aspekti renoviranja koje možete i sami obaviti.

Ukoliko je novopečeni mladoženja vičan majstorisanju i ima iskustva u njemu, može se upustiti u radove oko električnih instalacija, grejanja, pa čak i postavljanja kuhinjskih elemenata ili pločica u kupatilu.

Takođe, ukoliko je određenim komadima nameštaja potrebno osveženje, možete se upustiti i u “uradi sam” projekat restauracije nameštaja. Ovime ćete uštedeti novac jer nećete morati da kupite novi komad nameštaja, a može vam poslužiti i kao svojevrsna antistres aktivnost. Na kraju krajeva, ko zna, možda i otkrijete svoj novi hobi!

uredjenje doma

#4 Planirajte unapred i pametno izaberite nameštaj

Prilikom odabira nameštaja, dobro je gledati u budućnost i razmišljati o funkcionalnosti vašeg novog doma, pogotovo ako planirate decu.

Naravno, lepo je urediti svoj dom po najnovijim trendovima, ali da li će u njemu biti dovoljno mesta za odlaganje svih stvari kada dođu deca? Hoće li biti bezbedan i funkcionalan?

Neki bračni parovi ne planiraju decu odmah nakon braka, što je sasvim razumljivo. Međutim, dobro je pre renoviranja stana i odabira svih njegovih elemenata porazmisliti bar 10-ak godina unapred. Ukoliko birate kvalitetne komade nameštaja, oni toliko i treba da vas služe, te treba da se uklope u vaše životne planove.

#5 Odaberite dekoraciju koja će uneti toplinu u vaš dom

Nakon što ste sredili sve glavne stavke renoviranja i obavili selidbu svih vaših stvari, vreme je za dekoraciju koja će oplemeniti vaš dom i u njemu ostaviti lični pečat. U zavisnosti od vašeg ukusa, možete se odlučiti za minimalistički, industrijski, glamurozan ili čak boho stil.

Nemojte previše trošiti na dekoraciju. Par pametno odabranih komada napraviće veliku razliku i ostvariti stil kakav ste želeli, bez straha da ćete preterati u ukrašavanju.

Pre svega, odlučite se za tepih i zavese u nijansama koje će se slagati uz boje zidova i nameštaj u prostoriji. Kao dodatne detalje u dnevnoj sobi možete se odlučiti za ukrasne jastuke za sofu, vazu za cveće i ukrasnu lampu. Mirinsi štapići i sveće doprineće celokupnom ambijentu.

Tako malo je dovoljno da se postigne sjajan efekat! Na vama je da odaberete dekoraciju u stilu i boji koji odogvaraju vašem ukusu.

Kada ste kompletno sredili svoj stan i postigli željeni izgled, ostaje vam samo da uživate u zajedničkom životu u svom novom domu! Nadamo se da vam je naš tekst bio zanimljiv, kao i da vam je pružio korisne savete o pametnom odabiru podnih obloga, stolarije, nameštaja i dekoracije.

Podelite sa prijateljima:

Komentari (0)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno prikazana.

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem