Magazin

Na šta sve kuma treba da misli na dan venčanja?

25.11.2020

Kumstvo postoji u slovenskoj tradiciji od davnina i veoma je poštovano i dan-danas, a uloga kumova varira od sredine do sredine. Kumovi ili kume povezane su do kraja života na poseban, duhovni način. Ranije, kumstvo se nasleđivalo sa kolena na koleno, a danas se taj običaj u nekim krajevima zadržao, ali u većini slučajeva je na mladencima da odaberu kumove.

Uloga kume važna je u životu, ali je ključna neposredno pre venčanja i na sam dan venčanja, kada joj se dodeljuju posebna zaduženja. Ako se spremate za ovu značajnu ulogu, nastavite da čitate jer ćete u nastavku teksta naći zanimljive informacije koje vas mogu pripremiti za dane koji dolaze.

Uloga kume i bidermajer

#1 Kako tradicija nalaže - običaji i uloga kume

Tradicija u našoj zemlji ima značajnu ulogu, pa se tako čak i u urbanim sredinama poštuju mnogi običaji. Ti običaji govore da je kumstvo bitna dužnost, da označava napredak porodice i da su kumovi praktično deo porodice. Verovatno ste nekada čuli izraz “Kum, pa Bog” koja dovoljno govori o značaju ove institucije u našem narodu. 

Noviji običaji nalažu da je uloga kume da kupi nevesti drugi bidermajer koji će preuzeti nakon bacanja prvog, pomogne joj da odabere venčanicu, ali i kupi nešto vredniji poklon od ostalih gostiju. Kuma na venčanju treba da bude primetna, nasmejana i adekvatno sređena.  Elegantna, a udobna ženska odeća je nezaobilazna, ali nikako ne sme zaseniti mladu. Ipak je ovo njen dan!

Važno je da pomenemo jedan zanimljiv običaj koji se pojavio sredinom 20. veka, a u pitanju je devojačko veče. Ovaj običaj je kod nas došao sa zapada, pa je to sada skoro nezaobilazan deo pripreme za venčanje. Obeležavanje devojačke večeri zapravo simbolizuje kraj devojačkog života i njegovu proslavu. Kumin zadatak jeste da organizuje zabavu i postara se da se sve gošće ludo zabavljaju.

#2 Dogovor kumstvo gradi

Kao što smo već rekli, običaja je u našoj kulturi zaista mnogo, moderno doba donelo je neke nove, a zapravo je parola kojom treba da se vodite - dogovor kuću gradi, ili u ovom slučaju dogovor kumstvo gradi. Kumstva se danas rađaju iz prijateljstva i verovatno vam komunikacija sa prijateljicom ne predstavlja nikakav problem!

Zato predlažemo da prilikom organizacije venčanja razgovarate sa svojom budućom kumom o tome šta je to što bi ona najviše želela, šta očekuje od vas za devojačko veče, a možda čak i da porazgovarate o poklonu. Sve češće se na venčanjima daju koverte sa novcem. Pored toga možete je iznenaditi nekim originalnim poklonom koji ne mora nužno da bude skupocen.

#3 Dan venčanja je došao, šta sada?

Venčanje je značajna ceremonija u životu svakog čoveka, stoga ne čudi što su pored pozitivnih osećanja prisutna i ona negativna. Mlada može biti zabrinuta, a u nekom trenutku čak i uspaničena. Tada kuma stupa na scenu. 

Vaš zadatak je da uradite sve kako bi se mlada osećala dobro i ne bi morala da misli ni na jednu sitnicu. Ono što je osnovni zadatak kume jeste da se potpiše kao svedok, a ne sme da zaboravi burme i drugi bidermajer. Pored toga, ona je tu da nevesti popravi venčanicu, frizuru, pomogne oko nošenja torbice, presvlačenja i td. 

Kuma i običaji

Kuma je zadužena za raspoloženje gostiju, podizanje atmosfere, ali i za sve sitnice koje mogu da iskrsnu u procesu. S obzirom na to da ove stavke iziskuju velika finansijska ulaganja, na vama je da odlučite da li imate novca za poručivanje pesama muzičarima, što je jedan od načina da podignete atmosferu i zahvalite se mladencima što su baš vama poverili ovu važnu ulogu

U podizanju atmosfere vam u svakom momentu može pomoći mladoženjin kum, koji takođe ima zadatak da doprinese dobroj zabavi.

Uživajte u jednoj od najvažnijih uloga

Institucija kumstva menjala se kroz istoriju, tačnije uloge kume i kuma danas se umnogome razlikuju od onih pre 10 godina. Međutim, jedna stvar je ostala ista, a to je značaj ove uloge.

Kao što ste pročitali, dužnosti kume nisu sasvim jednostavne i moguće je da će vas u nekom trenutku i opteretiti, ali potrudite se da se setite zašto to radite i vodite se time da učestvujete u kreiranju nečije sreće i da je to veliki dan i za mladence, ali i za vas. To je dan kada postajete deo nečije porodice i zato se potrudite da uživate u ovom danu.



Podelite sa prijateljima:

Komentari (0)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno prikazana.

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem