Magazin

Istanbul: Savršeno mesto za bračno putovanje

05.07.2024

Istanbul, grad koji se prostire na dva kontinenta, savršeno je mesto za medeni mesec iz snova. Njegova atmosfera, živahnost ljudi, mirisi u vazduhu i prelepe znamenitosti stvaraju jedinstvenu romantičnu energiju. 

Istanbul spaja prošlost i budućnost, tradiciju i moderno, nudeći multikulturalno iskustvo koje privlači turiste iz celog sveta. Svaki deo grada krije posebne priče oblikovane kroz 2500 godina bogate istorije. Otkrijte predivnu prirodu, bogatu kulturu i ukusnu hranu ovog magičnog grada. 

U nastavku vam donosimo razloge zašto bi trebalo svoje bračno putovanje ili medeni mesec da planirate u ovom čarobnom gradu.

Istorijska baština i kulturno bogatstvo Istanbula

Jedan od glavnih razloga za Istanbul putovanje je njegova bogata istorijska baština. Ovaj veličanstveni grad bio je prestonica tri velika carstva: Rimskog, Vizantijskog i Otomanskog. Uticaji ovih imperija ostavili su dubok trag, stvarajući bogato kulturno i istorijsko nasleđe koje i danas možete istražiti.

Putovanje u Istanbul pruža jedinstvenu priliku da otkrijete najbolje od oba sveta - Azije i Evrope. Jedan deo grada nalazi se na evropskom kontinentu, dok je drugi u Aziji, a razdvaja ih Bosforski moreuz. Ovaj 31 kilometar dug plovni put povezuje Crno sa Mramornim morem, čineći prirodnu granicu između dva kontinenta.

U nastavku vam donosimo razloge zašto bi trebalo svoje bračno putovanje ili medeni mesec da planirate u ovom čarobnom gradu.

 width=

Fascinantne znamenitosti Istanbula

Dok istražujete istanbulske ulice svaki korak otkriva različite delove bogate otomanske arhitekture i istorije na svakom ćošku. Istanbul, grad sa preko 2.500 godina istorije, uspeva da očuva mnoge ostatke svoje slavne prošlosti uprkos vekovima i zubu vremena.

Ovaj veličanstveni grad, bogat znamenitostima iz raznih carstava, nudi obilje mogućnosti za istraživanje. Ne propustite da obiđete Aja Sofiju, Plavu džamiju, Topkapi palatu. 

Šetajući kroz Topkapi palatu, sa njenom blistavom arhitekturom i veličanstvenom strukturom, možete osetiti kako su živeli otomanski sultani. Imaćete priliku da zavirite u njihove privatne prostorije, vidite njihovu garderobu, nakit i aksesoare. 

Uzbudljiv noćni život Istanbula

Kada sletite avionom u Istanbul, nakon šetnje kroz grad i uživanja u domaćoj kafi, spremni ste za noć punu zabave! Turska je poznata po svom živahnom noćnom životu, a Istanbul je pravo mesto za uživanje u bogatoj ponudi barova i noćnih klubova.

Istanbul nudi dinamičan noćni život s brojnim mestima za noćnu zabavu, posebno uz obale Bosfora. Popularne četvrti za noćne izlaske na evropskoj strani uključuju trg Taksim, ulicu Istiklal i Galata tunel u oblastima Bejoglu, Šišli, Bešiktaš, Ortakoj i Bebek, kao i Kadikoj, Džadebostan i Bagdat Džadesi na azijskoj, odnosno anadolskoj strani. 

Sledeće jutro možda donese mamurluk, ali provod u Istanbulu je svakako vredan toga!

Jedinstveno šoping iskustvo

Sigurno ste čuli da su Turci vešti trgovci? Vreme je da to i sami iskusite. Istanbul je prepun prodavnica, suvenirnica i tržnih centara, ali ništa se ne može porediti sa Velikim bazarom. 

Ova ogromna natkrivena pijaca odiše posebnim šarmom – uvek je puna ljudi, glasova i mirisa. Pronaći ćete sve što vam srce poželi – od začina i hrane do kožnih jakni i bundi. Kada vidite raznovrsnu ponudu na turskim bazarima, možda ćete biti u iskušenju da kupite više nego što ste planirali. Zato, planirajte unapred i kupujte pametno. Znate i da je u Turskoj cenkanje sastavni deo kupovine? Da, ali budite ljubazni i s poštovanjem se obraćajte prodavcima. Arogancija ovde nije dobrodošla! 

Prirodne lepote Istanbula i čuvena turska kupatila

Znamenitosti u Istanbulu su fascinantne, ali ništa ne može nadmašiti njegove izuzetne prirodne lepote. Pejzaži ovog grada će vas ostaviti bez daha, stvarajući uspomene koje ćete želeti da zadržite zauvek. 

Pogled na Bosfor sa obale je neponovljiv – a grad izgleda još čarobnije tokom vožnje čamcem. Prinčeva ostrva su još jedno mesto gde priroda očarava svojom lepotom. Mnogi turistički obilasci u Istanbulu pružaju mogućnost da doživite grad na nov i uzbudljiv način, a često su dostupni po simboličnim cenama.

Turska kupatila, koja su u prošlosti građena radi fizičkog i duhovnog pročišćenja, kao i zbog lične higijene, i danas su u funkciji. Ako želite da se opustite u tradicionalnom ambijentu, hamami u Istanbulu su atrakcija koja ne sme da propusti. Pored kupanja, možete uživati i u relaksirajućoj masaži za dvoje koja se nudi u ovim autentičnim kupatilima.

Ukusna tradicionalna hrana i srdačno gostoprimstvo

Turska kuhinja ima mnogo sličnosti sa srpskom, jer mnoga naša jela potiču upravo iz Turske. Sada možete da probate ta jela pripremljena u njihovom izvornom obliku. Pripremite se da uživate u predivnim hladnim predjelima – Turci su pravi majstori u pripremi mezea. Uživajte u mesnim jelima kao što su ćevapi i kebabi, svežim salatama i ukusnim povrtnim čorbama. Probajte hranu u restoranima, ali i na kioscima sa brzom hranom – oba iskustva će vas oduševiti. Ne zaboravite da ostavite mesta za desert – baklave, ratluk i kadaif su neodoljivi.

Turci su poznati po svojoj srdačnosti i gostoprimstvu. Uvek su spremni da pomognu, posavetuju i odgovore na vaša pitanja. Njihova gostoljubivost ide do te mere da ćete, kada uđete u prodavnicu, često biti ponuđeni čajem, kafom ili ratlukom, čak i ako niste redovan kupac. Poseta Istanbulu nije samo prilika da uživate u kulinarskim delikatesima, već i da doživite toplinu i velikodušnost lokalnog stanovništva dok uživate u počecima zajedničkog života.

Podelite sa prijateljima:

Komentari (0)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno prikazana.

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem