Magazin

Kakvi su običaji za svadbu na jugu Srbije?

21.12.2022

Svako podneblje ima neke svoje običaje i tradiciju koje se prenose sa generacije na generaciju i čuvaju se godinama. Pa tako postoji i određena tradicija kada je u pitanju venčanje koje se poštuju na jugu Srbije.

Sasvim je moguće da se u mestima koja se nalaze jedno do drugog poštuju različiti običaji i tradicija, čak iako ih samo nekoliko kilometara deli.

Običaji i tradicija čuvaju jedno vreme kroz poštovanje i očuvanje tih običaja. Na taj način se vrednuju preci i sve ono za šta su se zalagali.

Kako su to običaji i u kojim mestima se najviše poštuju možete pročitati u nastavku teksta.

Običaji sa juga

Kada bismo uporedili svadbene običaje sa severa, iz Vojvodine i na primer iz Niša, verujemo da bi došlo do razlike u mišljenjima, stavovima i običajima.

To je sasvim normalno i očekivano, jer su kultura i narod drugačiji. Ono što je takođe očekivano jeste da se upoznamo sa običajima drugih predela.

Ukoliko idete na neku svadbu u Niš ili bilo koje drugo mesto sa juga Srbije, bilo bi poželjno da znate njihove običaje. Nije dovoljno da samo pronađete dobar smeštaj ili kvalitetan izbor rent a car automobila u Nišu, već je bitno i da budete upoznati sa kulturom i običajima.

Neke od običaja koje ćemo opisati možda nisu specifični samo za jug, ali su itekako deo starih običaja koji su se poštovali u našim predelima.

Običaji i tradicija pre svadbe

Postoji veliki broj običaja, pa ih tako možemo podeliti na tradiciju i običaje koji se poštuju i obavljaju pre svadbe, na dan same svadbe i nakon sklapanja braka. Ovo su običaji pre svadbe.

Pozivanje svatova buklijom

Prema tradiciji, pozivanje zvanica na svadbu se obavlja uz pomoć buklije. Ona predstavlja čuturu koja se puni rakijom ili vinom. Osobu koja nosi ovu čuturu nazivamo buklijaš ili ćata. Ta osoba uglavnom bude mladoženjin mlađi rođak, njegov otac ili stari svat.

Buklijaš ima zadatak da ide od doma do doma dok ne obiđe sve goste i ne pozove ih na svadbu. Zvanice tom prilikom piju iz buklije i na taj način potvrđuju svoj dolazak na venčanje.

Pored nazdravljanja, običaj je podrazumevao da se veže neki dar na bukliju, kao što je cveće, peškir, a darivao se i novac.

Ovaj običaj je i dalje prisutan kod mnogih porodica, ali se buklijom uglavnom poziva samo najbliža rodbina, dok ostatak zvanica dobija pozivnicu.

Poklon za provodadžiju

Postoji običaj po kom je potrebno darovati osobu koja je zaslužna za upoznavanje mladenaca. Običaj nalaže da se toj osobi kupuju cipele i nakon toga osiguravate sebi dugoročan i srećan brak.

Svadba i pripreme

Za ovaj dan pripreme traju mesecima unapred, ali i na taj dan postoji veliki broj obaveza. Potrebno je da se urade šminka, frizura, da se mladenci srede i budu spremni za uživanje u jednom od najsrećnijih dana u svom životu.

Zašto bela venčanica i veo?

Običaj bele venčanice je od davnina i bela boja je izabrana, jer ona predstavlja čednost. Veo služi da sakriva mladu od zlih sila i on se skida nakon sklapanja crkvenog braka.

Nešto novo, nešto staro, nešto pozajmljeno i nešto plavo

Običaj da mlada na venčanju mora imati nešto novo, nešto staro, nešto pozajmljeno i nešto plavo je preuzet iz Engleske. Nešto plavo najčešće bude nakit.

Ovaj običaj ima određenu simboliku. Nešto staro se odnosi na povezanost sa porodicom, dok nešto novo predstavlja novi životni početak.

Nešto pozajmljeno bi trebalo da bude od srećno udate žene, jer na taj način sreća u braku “prenosi” se na mladu, dok plava boja i nešto plavo treba da odiše srećom i vernošću.

Bacanje staklene čaše

Mlada nazdravlja sa svatovima iz staklene čaše i nakon ispijanja, baca čašu. Razbijanje čaše ima svoju simboliku i značenje - ako se čaša razbije mlada će roditi muško dete, a ako ostane čitava, rodiće žensko.

Crven konac

Na dan svadbe mladoj se vezuje crven konac oko struka i on stoji zavezan sve dok se ne pojave svatovi ispred mladine kuće.

Kad se čuju zvuci sirena svadbene povorke, deveruše kidaju taj konac i ako lako pokidaju, porođaj će biti lak.

Pucanje u jabuku

Ovo je najviše poznat i zastupljen običaj na svadbi u Srbiji. Mladin otac postavlja jabuku na krov kuće, a mladoženja puškom mora da pogodi jabuku i da je obori na zemju.

Smatra se da se uz ovaj obiaj vidi da li je mladoženja spreman da štiti i čuva svoju porodicu.

Kupovina mlade

Mladoženjin brat i mladin brat se cenkaju i prodaju mladu, a dogovor oko prodaje se uglavnom zasniva na nekom lažnom novcu, lažnim sumama ili nekim drugih poklonima.

Vrlo često se prilikom ove kupovine pojavljuje i “lažna mlada”, neka muška osoba sa mladine strane koja je prerušena u mladu ili starija ženska osoba.

 A šta sledi nakon sklopljenog braka?

Postoje i neki običaji koji slede nakon potpisivanja i izgovaranja sudbonosnog da. Ti običaji su sledeći:

Gaženje

Nakon sklapanja braka, potpisivanja i izgovaranja sudbonosnog “DA”, mladenci pokušaju da prvi zgaze svog supružnika, i ko prvi to učini uspešno, imaće poslednju i glavnu reč u kući.

svadbeni običaji

Bidermajer

Bacanje bidermajera je običaj  koji se poštuje maltene u celom svetu, a njega možemo videti u  mnogim filmovima i serijama u kojima se radnja odvija širom sveta.

Neudate devojke se okupe i trude se da uhvate bidermajer koji mlada baca na slepo. Ona koja ga uhvati, vrlo brzo je očekuje brak i ona je sledeća mlada.

Postoji veliki broj običaja koji se vezuju za svadbe i verujemo da vam nismo ni izdvojili sve. Ovo su oni najčešći koji se primenjuju na jugu Srbije, ali i u drugim delovima.

Ukoliko živite na jugu, a niste znali sve te običaje, vreme je da ih upoznate, dok stanovnici drugih delova zemlje bi trebalo da nauče običaje juga ukoliko putuju tamo.

 

Podelite sa prijateljima:

Komentari (0)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno prikazana.

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem